Instagram poslovni profili – sve što trebate znati o novim funkcionalnostima

Prethodnih nekoliko mjeseci s nestrpljenjem smo očekivali jedno od najnovijih svojstava na Instagramu – poslovne profile. Jedan od glavnih ciljeva koje Instagram želi postići uvođenjem poslovnih profila je omogućiti tvrtkama bolje razumijevanje svojih pratitelja kako bi mogli razvijati svoje poslovanje. Da je ovo dobar potez potvrđuje činjenica da se sve više tvrki odlučuje oglašavati na Instagramu. Razlog tome vidljiv je i u najnovijim statistikama o ovoj, sve popularnijoj, platformi za dijeljenje fotografija i interakciju s pratiteljima. Naime, preko 60% korisnika se prijavljuje na Instagram na dnevnoj bazi, što ga prema količini korištenju čini drugom mrežom nakon Facebooka. Čak 30% korisnika interneta je prisutno na ovoj društvenoj mreži, dok je 90% korisnika mlađe od 35 godina.

 

Creating a Business Account on Instagram from Instagram for Business on Vimeo.

 

Poslovni korisnici pružit će se mogućnost uvida u statistike vezane uz objave i analizu svojih pratitelja. Dakle, moći će dobiti informacije o tome koja objava ostvaruje najbolje rezultate, koji dani u tjednu su najučinkovitiji za objavljivanje sadržaja, kao i vrijeme u danu. Osim toga, dobit će uvid u demografske podatke svojih pratitelja, kao podatke o impresijama, dosegu, klikovima na poveznicu koja se nalazi u sadržaju objave i ostalih aktivnosti pratitelja. Ne sumnjamo kako će ove informacije biti od velike koristi vlasnicima poslovnih profila u kreiranju svojih oglašivačkih kampanja.
instagram_poslovni profili

 

Kako bi postavili svoj poslovni profil, potrebno ga je putem opcije „Postavke“ spojiti s Facebook stranicom. Nakon što objavite željeni sadržaj, možete uključiti targetiranu skupinu korisnika i njima prilagoditi oglas. Dovoljno je odabrati sliku, te ispod slike kliknuti na „Promoviraj“. U istom izborniku, osim već spomenute targetirane skupine, možete odabrati budžet, odnosno novčani iznos koji planirate potrošiti, te trajanje oglasa. Vaš oglas tada će biti pregladan kako bi se osiguralo podudaranje s oglašivačkim politikama. Objava, naime, mora pratiti Facebookove smjernice te će uglavnom biti pregledana u narednih 60 minuta. Oglas će se početi prikazivati u trenutku kada je vaša objava pregledana te je oglašavanje odobreno.

 

Pri uvidu u statistike koje će vam poslovni profil omogućiti, bitno je imati na umu sljedećih nekoliko činjenica. Jedan korisnik, odnosno targetirana individua, može objavu vidjeti 5 puta. Svaki put kada vidi objavu, vaša objava dobiti će jednu impresiju. Impresije će kasnije prikazivati ukupan broj koji označava koliko puta je vaša objava viđena. Ukoliko pregledavate oglašavani post, vidjet ćete impresije, doseg i interakciju. Interakcija obuhvaća ukupan broj Instagram računa/korisnika koji su označili da im se vaša objava sviđa („like“) ili su komentirali objavu.

 

instagram1

 

Sudeći prema svemu navedenome, Instagram poslovni profili biti će od velike koristi za sve tvrtke, bez obzira na veličinu. Ukoliko trebate pomoć i savjete o kreiranju strategije za društvene mreže, kontaktirajte nas.

Filip Pelivanović

Author Filip Pelivanović

More posts by Filip Pelivanović

Leave a Reply