Facebook Messenger Bot

Facebook Messenger Botovi: Što su i kako ih koristiti

Botovi su nova značajka koju je Facebook najavio ranije ove godine na godišnjoj konferenciji programera “F8”. Ideja je bila spojiti Messenger sa umjetnom inteligencijom i tako kreirati snažne botove koji bi potencijalno mogli biti korišteni u svrhu naručivanja cvijeća, dogovaranja sastanaka pa čak i rješavanja matematičkih jednadžbi i igranja tekstualnih igara. Predstavljeni su u travnju i deseci tisuća programera krenuli su raditi botove.

Zašto ih onda još svi ne koristimo? Pa, odgovor je zapravo vrlo jednostavan – malo ljudi zna da botovi postoje. Relativno ih je teško pronaći, ali jednom kada ih pronađete mogu biti vrlo korisni.

Kako početi koristiti Botove?

Facebook još nije napravio listu dostupnih Botova, ali nadamo se da će uskoro to napraviti. Do tada, nekolicina Facebook Messenger Botova može se pronaći na internetskoj stranici naziva Botlist, koja je u suštini trgovina za botove.

Pronaći Bot koji bi vam mogao biti od koristi je zapravo vrlo jednostavno. Otiđete na stranicu i izaberete jedan od botova koji se nalaze na njoj. Ako ne možete pronaći nijedan koji vam se sviđa, u lijevom stupcu stranice nalazi se lista kategorija. Puno botova koji se nalaze na stranici se mogu koristiti u Messengeru, ali ostali su rezervirani isključivo za Slack, Telegram, kik, Skype ili Internet. Kada izaberete Bot pritisnite na njegovo ime i otvorit će se nova kartica i na njoj gumb s natpisom “Use in Messenger“. Pritisnite taj gumb i vaša Facebook Messenger aplikacija će se otvoriti i započeti razgovor s Botom. Nakon toga samo slijedite Botove upute.

Za što se Botovi mogu koristiti?

Trenutno je dostupno mnogo botova i mogu se koristiti za razne stvari. Neki koji nama bili najinteresantniji su Your.MD Bot koji postavlja nekolicinu pitanja kako bi odredio zdravstveno stanje osobe. Može biti koristan ako sumnjate da imate neku bolest, kao što je na primjer gripa, ali niste sigurni koji su točno simptomi gripe. Ponudit će vam mnogo korisnih informacija.

 

Messenger Bot

Slika 1. Primjer konverzacije s Your.MD Botom

 

 

Nerdify Bot je drugi koji nam se svidio. On odgovara na razna pitanja iz polja geografije, povijesti, kemije te čak može riješiti matematičke jednadžbe!

 

Messenger Bot

Slika 2. Primjer konverzacije s Nerdify Botom

 

I šećer na kraju, QT Bot koji je u suštini Facebook Messenger RPG igra. Bot priča priču, a igrač bira što sljedeće napraviti i nada se da će preživjeti svoju odluku.

 

Messenger Bot

Slika 3. Primjer konverzacije s QT Botom

 

 

Što vi mislite o Botovima? Jesmo li vas zaintrigirali? Instalirajte jedan od Botova i podijelite svoje iskustvo s nama!

Kristina Matić

Author Kristina Matić

More posts by Kristina Matić

Leave a Reply