social media manager

Vještine koje mora imati svaki Social Media Manager

social-media-manager-skills-2

 

5 najvažnijih vještina za social media management:

  1. Community management
  2. Kreativnost / kreiranje sadržaja
  3. SMO (Social Media Optimization)
  4. Analitičke sposobnosti
  5. Organizacijske sposobnosti

1. Community management

Dio svakodnevnih zadataka u ovome poslu je community management. Upravljanje društvenim mrežama obuhvaća neprestano komuniciranje s korisnicima, kao i nastojanje da se ciljnoj skupini pruže relevantne informacije i sadržaj koji će rezultirati željenim angažmanom korisnika.

Scenarij kakav priželjkuje svaki Community Manager je kreiranje UGC-a (user generated content), odnosno sadržaj koji je generiran od strane korisnika vašeg proizvoda/usluge. Kako bi do toga došlo potrebno je uvidjeti kakav sadržaj korisnici preferiraju te kakav je potencijalni doseg istoga. Nadalje, on mora poboljšavati zadovoljstvo korisnika te biti spreman odgovoriti na svaki upit s adekvatnom i kvalitetnom informacijom u najkraćem mogućem roku. Kvalitetno obavljeni zadaci dovest će do povećanja angažmana korisnika, većeg broja pratitelja i interakcije i drugo.

2. Kreativnost / kreiranje sadržaja

 

Kreativnost je iznimno bitna za stvaranje relevantnog sadržaja. Bilo da se radi o blog postovima, objavama ili komentarima, komuniciranje sadržaja mora biti na visokoj razini. Ovisno o konkretnom proizvodu/usluzi, sadržaj mora biti informativan, zanimljiv, čitljiv te vizualno privlačan.

Potrebno je voditi računa da sadržaj nije repetitivan i dosadan, te da ne generira neželjenu (čitaj: preveliku) količinu informacija i objava. Kako bi se dodatno diferencirali od konkurecije, Social Media Manager mora voditi računa da na informativan i zanimljiv način objasni korisniku kako njihov proizvod/usluga pomaže u rješavanju njihovih problema.

3. SMO (Social Media Optimization)

 

Polazeći od prisutnosti društvenih mreža, Social Media Manager mora razumjeti važnost upotrebe određene društvene mreže kao katalizatora online prisutnosti tvrtke. Bitno je kreirati plan prisutnosti na društvenim mrežama koje će uz ispravno korištenje omogućiti povećanu svijest o brandu, bolju online vidljivost i pristup korisnicima.

Profil na društvenoj mreži mora sadržavati potpune informacije o tvrtki, odgovarajuće fotografije i poveznice s internetskom stranicom. Dijeljeni sadržaj mora biti originalan i kvalitetan te biti podijeljen u odgovarajuće vrijeme. Primjerice, Facebook sadržaj najbolje prolazi za vrijeme ručka, LinkedIn u ranojutarnjim i popodnevnim terminima i slično. Za kvalitetno upravljanje društvenim mrežama, potrebno je voditi računa o količini dijeljenog sadržaja ovisno o konkretnoj društvenoj mreži.

 

social-media-manager-skills

4. Analitičke sposobnosti

 

Analitičke sposobnosti u marketingu na društvenim mrežama prije svega obuhvaćaju razumijevanje demografskih podataka o korisnicima, rastu ključnih pokazatelja i mjera uspješnosti koje vežemo uz prisutnost na određenoj društvenoj mreži.

Sukladno spomenutim čimbenicima uspjeha, potrebno je moći sastaviti odgovarajuću strategiju prisutnosti na društvenoj mreži i pristupu prema ciljnoj skupini korisnika.

5. Organizacijske sposobnosti

 

Za izradu rasporeda objava sadržaja i sustav praćenja istoga potrebno je imati odgovarajuće organizacijske vještine. Najbolji Social Media Manageri trebaju znati kada i gdje određeni sadržaj treba biti objavljen te imati na umu posebne dane i događaje koje mogu upotrijebiti u svoju korist.

Bilo da se koriste određeni alati za lakše upravljanje vremenom i organiziranje svakodnevnih aktivnosti, visoka organiziranost nužna je za kvalitetno obavljanje ovoga posla.

 

Pratite najnovije vijesti vezane za društvene mreže, naučite potrebne vještine i postanite i vi kvalitetan Social Media Manager.

Filip Pelivanović

Author Filip Pelivanović

More posts by Filip Pelivanović

Leave a Reply