marketing knjige

5 marketing knjiga koje vrijedi pročitati

marketing knjige

 

Ovo nisu sveučilišni udžbenici po kojima ste učili na fakultetu. U suvremenom marketingu promjene su toliko učestale da je neprestano potrebno učiti i prilagođavati im se, a jedan od neophodnih načina je čitanje knjiga koje pomažu u poimanju tih promjena.
Pripremili smo kratke opise pet knjiga koje bi svakako trebali pročitati ukoliko je marketing dio vaše poslovne svakodnevice.

1. Seth Godin – Plava krava: preporodite svoj posao, budite osobiti

plava krava
Plava krava prepuna je korisnih savjeta namijenjenih marketingašima koji nastoje osmisliti takav proizvod ili uslugu o kojima bi se toliko govorilo da bi naknadno „sami prodavali“ uslijed djelovanja Word of Mouth-a.

Čitajući ovu knjigu dobit ćete ideju o načinima na koje trebate diferencirati vlastiti proizvod ili uslugu da bi postigli efekt plave krave, odnosno bili zapaženi u moru konkurencije, na način na koji bi plava krava bila zapažena među stotinama krava uobičajene boje.

2. Gary Vaynerchuk – Ekonomija zahvalnosti

ekonomija zahvalnosti

Autor s New York Times bestseller liste napisao je iznimno zanimljivu knjigu s porukom da je sretan kupac najvrjedniji za poduzeće i uspješnu prodaju. Govori o ključnim čimbenicima koje je potrebno uvažiti u izgradnji uspješnog odnosa između poduzeća i potrošača.

Svakako bi trebali pročitati Ekonomiju zahvalnosti radi boljeg razumijevanja moći ljudskog povezivanja i interakcije u današnjoj modernoj tehnologiji.

3. Martin Lindstrom – Kupologija: istine i laži o tome zašto kupujemo

kupologija

Provodeći neuromarketinško istraživanje, autor objašnjava zašto se većina potrošačkog ponašanja odvija nesvjesno.

Ističe kako bi za izgradnju branda bilo potrebno saznati koje informacije prolaze kroz potrošačev moždani filter, a koje informacije ne. Ukoliko postoji mogućnost razumijevanja funkcioniranja toga filtera, razvoj proizvoda ići će u željenom smjeru.

4. Chris Anderson – Dugi rep: zašto je budućnost poslovanja u tome da se proda više stvari, a ne primjeraka?

dugi rep

Chris Anderson ističe kako je 20. stoljeće obilježeno hit proizvodima, dok će u 21. stoljeću dominirati tržišne niše.

Knjiga govori o navikama kupaca prilikom Internet trgovine te transformaciji svih industrija i kulturi u nadolazećim desetljećima.

5. Ryan Holiday – Vjerujte mi, ja lažem: Ispovjedi medijskog manipulatora

vjerujte mi ja lažem

Čitanjem knjige razumjet ćete kako novinari i blogeri razmišljaju, te kako uz nikakav ili minimalni budžet svoju poruku uspijevaju plasirati do svoje publike.

Odličan izbor za sve koje zanimaju odnosi s javnošću i publicitet koji određena priča može dobiti u javnosti.

 

Imate li vi svoju omiljenu knjigu koja pokriva područje marketinga? Podijelite s nama na društvenim mrežama!

Filip Pelivanović

Author Filip Pelivanović

More posts by Filip Pelivanović

Leave a Reply