korisnicko iskustvo

Poboljšajte korisničko iskustvo na vašoj web stranici

Social Media Today istaknuo je kako postoje dva načina na koje možemo poboljšati internetsku stranicu. Prvi način je izrada potpuno nove stranice, koja će zahtijevati više vremena i rad stručnjaka, dok je drugi način postupanje u malim koracima, i redovna izmjena sadržaja stranice. Prenosimo korisne savjete kojima ćete povećati čitljivost i zadovoljstvo korisnika vaše stranice.

Branding

 

branding

 

Prvi koraci zahtijevaju provjeru branda kojeg predstavlja vaša internetska stranica. Ukoliko je logo prevelik, ili se ne nalazi na odgovarajućem položaju na stranici, potrebno ga je izmijeniti ili premjestiti. Bitno je da za logo nije korišteno previše boja te je potrebno voditi računa da su boje komplementarne i u skladu s internetskom stranicom.  Ikona koja se pojavljuje u pregledniku tijekom otvaranja stranice bitna je radi brandiranja i prepoznatljivosti stranice, naročito ako očekujete da se ona pojavi u oznakama i favoritima vašeg preglednika.

Poruke

 

poruke

 

Jeste li se zapitali kakvu poruku šaljete posjetiteljima vaše stranice? Upečatljiv naslov i podnaslov treba biti osmišljen tako da komunicira osnovnu ideju vaše stranice, odnosno predmeta poslovanja. Možete li koristeći rečenicu ili dvije izreći ono najbitnije što želite da posjetitelji stranice saznaju? Studije su pokazale kako jedna petina teksta na prosječnoj stranici uopće ne bude pročitana. Stoga predstavite ono najbitnije u svega nekoliko riječi. Jednostavnost i sažetost su prednosti.

Čitljivost

 

čitljivost

 

Sadržaj koji objavljujete na stranici potrebno je raspodijeliti na sekcije i dodati podnaslove radi lakše čitljivosti. Odlomci moraju biti odvojeni praznim prostorom, a rečenice ne smiju biti predugačke. U suprotnom, tekst će biti teže pratiti te se smanjuje razumljivost poruke koju želite prenijeti. Ukoliko tekst sadrži nabrajanja koja su sažeto pojašnjena, uvijek je korisno dodati točke prije svake podstavke koje ćete poredati jednu ispod druge. Preporuča se korištenje jednostavnijih fontova i odgovarajuće veličine teksta.

Angažman i konverzija

 

konverzije

 

Preporuča se korištenje prikazivanja broja dijeljenja na društvenim mrežama, kao opcije za praćenje/registraciju, odnosno prijavu na newsletter. Istaknite poziv na akciju – dodajte ga u tekstu koji objavljujete na stranici ili ga postavite na vidljivom mjestu. Bez obzira služi li vaša stranica kao webshop, nudite li opciju kupnje ili samo ističete svoje usluge, rečenica kojom pozivate čitatelja na obavljanje određene radnje može pozitivno utjecati na rast vaših brojki.

Analitika i SEO

Google Analytics jedan je od najčešće korištenih alata pomoću kojega imate uvid u promet na vašoj stranici. Koristite ključne riječi i linkove koji vode na povezani sadržaj unutar stranice. Ključne riječi obavezno povežite s naslovom teksta, te dodajte slike, videozapise ili druge grafike koje će povećati pozornost čitatelja te ga dulje zadržati na stranici.

Na kraju provjerite brzinu učitavanja vaše internetske stranice, kao i sadržaja koji je na njoj objavljen. Većina čitatelja odustat će od pregledavanja sadržaja ukoliko se isti ne otvara u odgovarajuće kratkom roku. Stoga optimizirajte sadržaj, naročito slike i rezoluciju istih kako bi poboljšali korisničko iskustvo čitatelja.

 

Ukoliko želite poboljšati korisničko iskustvo pri posjeti vašoj internetskoj stranici ili ste spremni na potpuni redizajn, kontaktirajte nas. Pobrinut ćemo se da vaša stranica bude visoke kvalitete i u skladu s trendovima.

 

Izvor: Social Media Today

Filip Pelivanović

Author Filip Pelivanović

More posts by Filip Pelivanović

Leave a Reply