e-trgovina

6 metoda kojima ćete unaprijediti vašu e-trgovinu

ecommerce

 

E-trgovina (web trgovina, e-commerce) brzorastuća je industrija koja omogućuje potrošačima da u vrlo kratkom vremenskom roku izvrše kupnju određenog proizvoda, i to iz bilo kojeg mjesta s internetskom vezom, uz nekoliko klikova mišem. Ipak, nije dovoljno samo ponuditi kupcima opciju naručivanja proizvoda s webshopa, već je bitno  kreirati cjelokupno iskustvo kupnje koje će ih zadržati, te potaknuti da ponove kupnju.

Predstavljamo principe i primjere iz prakse putem kojih je moguće optimizirati iskustvo kupnje preko e-trgovine.

Ilustracije kojima ćete ostvariti emocionalnu povezanost s posjetiteljima

 

Primjerice, ukoliko prodajete proizvode za životinje, idealno je postaviti sliku koja obožavatelje životinja neće ostaviti ravnodušnima, npr. fotografija štenaca. Ilustracija će imati najveći učinak ukoliko je postavljena na vrhu webshopa. Upravo ćete na taj način zaintrigirati posjetitelja za pregledavanje sadržaja te ga motivirati na duži ostanak na stranici i eventualnu kupnju.

 

ilustracije

 

Pronađite najbolji način za prikupljanje e-mail adresa posjetitelja

 

Uspijete li i dobiti e-mail adresu korisnika nakon što ju zatražite, postoji velika vjerojatnost da će korisnik postati kupac. Naime, upravo koristeći e-mail marketing možete nuditi nove proizvode, omogućiti pretplatnicima popuste te ih tako usmjeravati na kupnju.

Možete koristiti tzv. „pop-up“ metodu, iako se ne preporuča ekstenzivno korištenje iste jer ju posjetitelji internetskih stranica često smatraju intruzivnom. Možete „pop-up“ iskoristiti na kraju stranice, ili tijekom pregledavanja, i to na način da vam ne prekrije većinu ekrana. Bitno je testirati metode te uvidjeti kolika je vjerojatnost da će ju posjetitelji odbaciti ili smatrati prenapadnom.

e-mail adresa

 

Ponuda vrijednosti mora biti usklađena s pozivom na akciju

 

Ponuda vrijednosti koja se veže uz vaš proizvod jedna je od ključnih čimbenika koji čine razliku kada je riječ o prodaji putem webshopa. Ona može obuhvaćati besplatnu dostavu, povrat proizvoda ili sredstava, postprodajne aktivnosti i slično.

Potrebno je voditi računa da je ponuda vrijednosti istaknuta nedaleko od poziva na akciju, budući da će biti dodatni čimbenik koji će potaknuti posjetitelja na kupnju.

 

CTA

 

Nužnost navigacije

 

Prilikom izrade webshopa bitno je voditi računa da navigacija prati logični slijed pretrage proizvoda. Upravo ćete na taj način izravno utjecati na poboljšanje korisničkog iskustva prilikom procesa kupnje.

Naime, ukoliko tražite mušku košulju, prvo ćete odabrati kategoriju odjeće za muškarce, nakon toga odjeća, a nakon odabira kategorije košulje ostale filtere kojima ćete doći do željene veličine, boje i artikla uopće.

 

navigacija

 

Potvrda kupnje

 

Prilikom odabira proizvoda isti se dodaje u košaricu. Potrebno je istaknuti kako je proizvod zaista i dodan, njegovu količinu i ukupnu cijenu. Posjetitelju u svakom trenutku mora biti vidljiv pregled odabranih proizvoda, te opcija kojom se dovršava kupnja, odnosno unose podaci o plaćanju i dostavi.

 

potvrda kupnje

Korištenje A/B testa

 

Kako bi poboljšali korisničko iskustvo te posljedično povećali prodaju, preporuča se korištenje A/B testova radi ispitivanja korisnosti i funkcionalnosti svojstava stranice. Upravo ćete na ovaj način dobiti najbolji uvid u eventualne promjene koje je potrebno provesti.

 

ab-testing

 

Ključno je testirati i isprobavati nove ideje kojima smatrate da možete utjecati na korisničko iskustvo. Korištenjem provjerenih praksi te ispitivanjem mišljenja stručnjaka možete pridonijeti izradi kvalitetnog webshopa.

Ukoliko vam je potrebna izrada novoga webshopa kojim ćete poboljšati svoje prodajne rezultate i dobiti zadovoljne kupce, kontaktirajte nas.

Filip Pelivanović

Author Filip Pelivanović

More posts by Filip Pelivanović

Leave a Reply