Instagram savjeti

7 savjeta za uspješan Instagram profil

Instagram je, s preko 400 milijuna aktivnih korisnika, jedna od najpopularnijih društvenih mreža današnjice. Upravo zbog rasta svoje popularnosti, postaje glavno mjesto za promociju vlastitog brenda ili samog sebe.

Što više ljudi prati vas ili vaš brend, vaše objave imat će veći “reach“ i “engagement“. No dolazak do prave publike koja će svakodnevno aktivno pratiti vaš sadržaj i objave nije lagan zadatak. Put od 0 pa sve do 10k pratitelja je dugačak i težak ali postoje određeni trikovi kojima se može odgovoriti na pitanje “Kako i što napravit da moj Instagram profil prati što više ljudi?“.

Uredite profil

 

Kod kreiranja profila bitno je da se ne zanemaruje prostor u kojemu se na kreativan način treba obuhvatit tema, o kome ili čemu se radi, te kontakt i link koji upućuje na web stranicu ukoliko ona postoji. Ono najbitnije od čega treba krenuti je kreiranje javnog profila. U postavkama treba isključiti opciju privatan račun i na taj način automatski se povećava mogućnost sakupljanja većeg broja “followera“. Također treba odabrati kvalitetnu i upečatljivu profilnu sliku i korisničko ime koje je povezano s temom – upravo su to prve dvije stavke koje korisniku daju cjelovitu sliku o profilu.

taylrn

Objavljujte samo kvalitetne i zanimljive fotografije 

Iako imate na tisuću fotografija u svojem mobitelu, nisu sve vrijedne objave. Fotografije koje objavljujete trebaju biti u skladu s vašom temom. Također, fokusiranje na manje detalje i simetrija su neki od detalja na koje treba pripaziti prilikom objave. Kad se radi o filterima, pokušajte se držati jednog – stručnjaci preporučuju Mayfair, Rise, Valencia, Hefe, ili Nashville.

picture

Objavljujte redovito, ali ne prečesto – vrijeme je sve! 

 

Kako bi vaši korisnici ostali zainteresirani, trebate ostati aktivni cijelo vrijeme. Objavljujte jednu do tri slike po danu pri čemu vodite računa da ih objavljujete u određenom vremenskom razmaku, ali i da imaju veze s vašim contentom. Najbolje vrijeme za objavu, prema različitim istraživanjima, je između pet i šest sati popodne.

Lajkajte i komentirajte druge slike 

 

Jedan od načina da prikupite dodatne pratitelje je “lajkanje“ i komentiranje drugih fotografija. Postoji nekoliko opcija, prva mogućnost je da na svojem “news feedu“ lajkate slike svojih prijatelja, a druga je da na “explore pagu“ pronađete slike koje su povezane s vašim sadržajem, te ih komentirate ili “lajkate“. Upravo ti profili obiluju velikim brojem pratitelja, a vašim komentarom ili “lajkom“ možete potaknuti upravo onaj efekt koji želite.

 

donate

Povežite se!

 

Mogućnost suradnje s drugim utjecajnim ljudima iz industrije ili šire, jedna je od najboljih  promotivnih aktivnosti za brend. Prije same suradnje trebamo znati odgovor na pitanje “Što mi možemo ponuditi i kakve koristi imamo od toga?”. Ako nam je odgovor jasan, suradnja će vrlo vjerojatno biti uspješna. Primjer takvih uspješnih suradnji najčešće vidimo u modnoj industriji gdje se poznati brendovi, šaljući svoje proizvode, povezuju s bloggerima kako bi ih upravo oni promovirali široj publici.

#HASHTAG! #HASHTAG!

 

Korištenje relevantnih hashtagova je stavka koja može bitno utjecati na povećanje vaših pratitelja. Bitno je prije svega istražiti područje koje je od interesa ciljane publike kako bi se otkrili najbitniji izrazi za tu industriju. Tako na primjer ako vodite kulinarski profil, trebali biste koristiti oznake poput #food, #foodie i ostale koje će vam i sam Instagram predložiti. Također, na temelju predloženih izraza postoji mogućnost uvida koliko često se pojedini hashtagovi koriste u drugim objavama. Što je brojka veća, hashtag je bitniji i obrnuto.

 

lisboa

Povežite se s drugim društvenim mrežama

Ako još niste, povežite se s drugim društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera ili Tumblra. No, bitno je svoje korisnike obavijestiti o prisutnosti na Instagramu –  to je moguće učiniti dodavanjem “call-to-action buttona“: “View on Instagram“ na profilu.

Povećanje broja pratitelja je dugotrajan proces, a strpljenje i kreativnost su ključ uspjeha.

Budite jedinstveni, testirajte strategiju koja vama najviše odgovara i ne odustajte! Ali prije svega zabavite se, ipak je to samo Instagram!

Lucia Pavlović

Author Lucia Pavlović

More posts by Lucia Pavlović

Leave a Reply