live-video-content-marketing

Važnost video sadržaja u digitalnom marketingu

Porast dijeljenja video sadržaja, bolji organski doseg u odnosu na drugi sadržaj te potencijal za viralnost čine video vrijednom prilikom za brendove da se istaknu u „moru informacija“ u online svijetu.

Jedna minuta videa reći će nam 1,8 milijuna riječi! U vrijeme rasta informacijskog preopterećenja kojemu smo izloženi i istovremenog pada razine pozornosti korisnika interneta, ova brojka zvuči više nego impresivno.

Korisnici traže sadržaj koji je dijelom informativan, zabavan i koristan, a tu je prilika svakog brenda da sa tim sadržajem prenese poruku o vlastitom brandu ili proizvodu. Takav video sadržaj može se uključiti u post na blogu, na YouTube, Facebook, Twitter, LinkedInu, emailu ili podijeliti na desetke drugih načina.

Koliko je video sadržaj popularan, pokazuju i sljedeće brojke:

 • 300 sata videa je postavljeno na YouTube svakih 60 sekundi
 • YouTube ima preko milijardu korisnika – to je skoro trećina svih Internet korisnika
 • Korisnici trećinu vremena provedenog na Internetu troše na gledanje videa
 • Video sadržaj na internetu čini 69% sveukupnog prometa na internetu
 • 92% korisnika mobilnog Interneta dijele video sadržaj sa drugima
 • Online video je 600% efektivniji marketinški alat nego print i direktan mail zajedno
 • 45% ljudi gleda više od sat vremena videa na tjednoj bazi preko Facebooka i YouTuba
 • Video na Facebooku ima 10 puta veći doseg publike od videa dijeljenih s YouTube-a
 • 51% marketinških stručnjaka izdvaja video kao tip sadržaja sa najvećim ROI-om (povrat investicije)
 • Video na društvenim mrežama generira 1200% više dijeljenja nego tekst i fotografije zajedno
 • Video do 2 minute dobiva najviše angažmana korisnika
 • 85% video sadržaja gleda se bez zvuka
 • Video na landing stranici (odredišnoj stranici) može povećati konverzije za 80% ili više
 • Prosječni korisnik provodi 88% više vremena na web stranici koja sadrži video
 • 95% korisnika zapamtiti će poruku/oglas/proizvod gledajući video u usporedbi sa 10% onih koji su je pročitali
 • E-mail koji sadrži video bilježi porast klikova na link od 96%

 

Video na društvenim mrežama

 

Uvođenje Facebook reakcija te formata poput live streaminga te 360 videa i fotografija proširilo je mogućnosti kreiranja sadržaja na Facebooku. Također, primijećeno je kako video sadržaj ima bolji organski doseg u odnosu na ostale formate sadržaja.

Trendu porasta videa već se na veliko prilagođavaju i drugi, primarno Instagram, uvodeći opcije poput Boomeranga, Instagram Storiesa te live videa. Čak je i LinkedIn prepoznao njegovu važnost i uveo mogućnost dijeljenja video sadržaja.

Video se istaknuo kao najbolji mogući način za prezentaciju proizvoda i njegovih benefita kupcu. Iste se informacije mogu kupcu servirati i kroz fotografije, specifikacije karakteristika ili iskustva korisnika proizvoda, no niti jedna od tih metoda nije efikasna kao video.

Zapravo, najbolji način da maksimizirate angažman, širenje i konverziju kroz video zapise je da dopustite da vaš sadržaj bude poruka – neprimjetno integrirana u video zapis.

 

 

Video i pozicioniranje na tražilicama

 

Vrijeme koje posjetitelji web stranica provode gledajući video oglase na internetu stalno raste. Razlog tome je što gledanje video oglasa, u usporedbi sa čitanjem opširnog teksta s informacijama o proizvodu, iziskuje manji napor. Taj video sadržaj na web stranici bitno povećava mogućnost visokog pozicioniranja na Google tražilici (idealno je ako je video postavljen na YouTube koji je također dio Google kompanije).

Kako i svaki drugi sadržaj, video se treba optimizirati za tražilice. Potrebno je staviti naslov koji opisuje o čemu se radi u videu, odabrati ključne riječi i tagove ovisno o tematici videa,  kao i YouTube subtitlove. Ono što također bitno je ponuditi mogućnost dijeljenja sadržaja – sam proces treba biti lagan za gledanje, nikako previše prodajan. Ipak, korisnici su više skloniji dijeljenju video sadržaja nego tekstualnih stranica. Također, korisnici puno češće “kliknu” na video sadržaj, nego na vizualne i multimedijalne sadržaje tipa bannera i sličnih elemenata.

 

 

Video marketinška strategija ne mora biti uopće jako komplicirana da bi vam dala bitnu kompetitivnu prednost pred konkurencijom. S dobro snimljenim videom je moguće čak i utjecati na kupca na emotivnoj, podsvjesnoj razini – sugerirati kupcu što treba osjećati prema proizvodu koji se prezentira, te probuditi podsvjesnu želju za proizvodom/uslugom. Odlučite li se za video oglas, prenijet ćete potencijalnom kupcu mnogo više informacija o proizvodu i to brže nego kroz druge marketinške kanale.

Trebate li pomoć kod prezentacije vaših usluga i proizvoda kroz video sadržaj, naš tim izvući će puni potencijal iz vašeg video materijala kroz pametno osmišljena marketinška i distribucijska rješenja, osmislit će strategiju vašeg oglašavanja pomoću video sadržaja, odraditi video produkciju, kao i plasirati video upravo vašoj ciljanoj publici.

 

 

Izvori:

Lider Media (http://bit.ly/2wpaNZW)

YouTube Statistics (http://bit.ly/2vf0A3Y)

Hubspot (http://bit.ly/2vfuIfC

SingleGrain (http://bit.ly/2ukGRRD)

 

 


 

You can never learn too much! If you’re interested in more topics from the digital world, visit our blog section and read yourself out.

Sanja Kočiš

Author Sanja Kočiš

More posts by Sanja Kočiš

Leave a Reply