How to Use Social Media for Self-Branding 05

Webshop SEO | Kako učiniti vašu trgovinu primamljivom za tražilice? | 1.dio

Često u razgovoru s klijentima dobivam pitanje – Kako napraviti SEO za našu web trgovinu?

Problem je očit, kao vlasnik web trgovine imate samo 24 sata u danu koji se moraju maksimalno iskoristiti. Obaveza je dovoljno i bez dodatnog razmišljanja o SEO optimizaciji. Ali ipak, SEO je bitan jer je jedan od generatora prometa, a time i novca za Vašu web trgovinu. Copywriting, on-page optimizacija, građenje linkova i kreiranje sadržaja samo su neka rješenja građenja uspješne SEO strategije… ako Vam izraste još jedan par ruku. ?

Kako se ti problemi mogu djelomično izbjeći? Gradnja od temelja prema gore, određujući bazična SEO pravila, može drastično umanjiti troškove optimizacije u kasnijim fazama rada web trgovine.

Praćenjem preporuka koje ću spomenuti niže moći ćete biti sigurni da je Vaša web trgovina uvijek optimizirana za pretragu jer prati pravila koje su nam zadale tražilice poput Googlea, Binga, Yahooa, Yandexa i ostalih.

 

Search friendly VS „napraviti SEO“

Prema službenim uputama Googlea stvaranje stranice koja će biti visoko vrijednosna za Search friendliness može se svesti na 4 glavne točke:

  • Pružite koristan, visoko kvalitetan i originalan sadržaj
  • Potrudite se da čim više web stranica (po mogućnosti sa što boljom reputacijom) ima linkove koji upućuju na vašu stranicu, uključujući i društvene mreže
  • Pobrinite se da je vaša stranica jednostavna i laka za korištenje tako da se u minimalnom broju koraka dođe do željenog sadržaja te da vizualno ima sve elemente na pravim mjestima
  • Nemojte se igrati s Googleom pokušavajući ga prevariti da vas rangira više (Black Hat SEO, lažni backlinkovi i sl.)

Znači to da ćete, ako budete pratili ove upute, doći na #1 poziciju na tražilicama za ključne riječi? Tisuće konkurenata koji su već u istom procesu će reći ne, nije ni približno tako jednostavno.

Ali, je li biti #1 stvarno TOLIKO važno? Razne studije pokazale su da stranice koje su rangirane na prvoj poziciji dobivaju najviše organskog web prometa. Što je s koracima nakon? Iste te studije ne daju nam podatke o tome koliko ljudi ostane na web stranici, napravi konverziju u obliku kupnje ili rezervacije, postane vjerni pratitelj vašeg brenda i dijeli vaše sadržaje. Što ako web stranica koja je rangirana #2 ima bolji sadržaj ili #4 ima bolji odabir proizvoda?

ZATO je je veoma važno shvatiti (pogotovo za male i srednje poduzetnike koji imaju manje budžete za trošenje) da „napraviti SEO“ nije ni priližno važno kao što je biti Search friendly. Biti search friendly znači i imati manja početna ulaganja i smanjiti rizik troška velikih naknadnih optimizacija i održavanja. A ono najbitnije i dalje Vas stavlja pred oči vaše ciljane publike.

Važnost poslovne strategije leži u njezinoj uspješnoj dugoročnosti i razvoju, što u prijevodu znač da nije važno jeste li broj 1 ili 2, već kako vaša web trgovina privlači, educira, informira i na kraju konvertira svoje posjetitelje. To je srž prave SEO strategije tj. Search friendly strategije.

 


Ako ste zainteresirani za više tema iz digitalnog svijeta, posjetite našu blog sekciju i pročitajte više.

Goran Deak

Author Goran Deak

More posts by Goran Deak

Leave a Reply