Digitalni marketing u doba pandemije koronavirusa – 5 velikih potencijala

Iako je zaštita drugih i zdravlje u ovome trenutku najbitnija stavka, održivost i zaštita poslovanja i gospodarstva su odmah iza toga. Pandemija COVID-19, odnosno koronavirusa utjecat će na sve nas na ovaj ili onaj način i vjerojatno nitko neće ostati netaknut. Kada kažem netaknut, ne mislim da će svi biti zaraženi, već se referiram na sami utjecaj izvjesne krize nakon pandemije. Nažalost, posljedice pandemije su već neko vrijeme vidljive na razini globalne ekonomije i za sada se čini da će tako ostati još neko vrijeme. Da bismo normalno mogli nastaviti život ipak moramo ostati fokusirani i zajedničkim snagama poslodavaca, voditelja i zaposlenika maksimalno optimizirati workflow i prilagoditi se trenutnoj situaciji koja nas je zahvatila.

Neću pisati o samome virusu i političkim odlukama jer tu nisam stručnjak i ne znam puno (nisam siguran tko uopće zna). Fokusirat ću se striktno na vođenje poslovanja i marketing, točnije na digitalni marketing i samu digitalizaciju poslovanja. Neki brendovi su već poprilično spremni i otporni na ovakve krize, kao naprimjer Konzum sa svojim Konzum Klikom koji je trenutno u velikoj prednosti naspram ostalih trgovačkih lanaca. S druge strane, još uvijek nije kasno i pravovremenom reakcijom većina brendova može pronaći način za održati se na nogama. Držat ću se čim više pozitivnih strana i prilika jer one u ovome trenutku, vjerovali ili ne – zaista postoje.

Na muci se poznaju junaci (poslodavci, direktori, voditelji…)

U ovim teškim trenutcima, veliku zadaću imaju vlasnici, direktori, HR-ovci i voditelji biznisa. Sada je vrijeme za „skidanje maski“, iako se maske prodaju više nego ikada. Nije više dovoljno objavljivati sladunjave riječi i tumačenja na LinkedIn-u. Došlo je vrijeme da se riječi pretvore u djela. Voditelji biznisa imaju velik teret donošenja pravih i pametnih odluka i još teži teret da se zapravo i drže istih. Klijent je uvijek u pravu i na prvom mjestu, ali zaposlenici isto tako dijele to mjesto na ljestvici zajedno s klijentima. Vrlo je važno zaposlenicima komunicirati pravu sliku situacije i pravovremeno ih obavještavati o potencijalnim izmjenama navika koje će vrlo vjerojatno biti neophodne. Još je važnije imati razumne zaposlenike i za neke poslodavce je ovo prilika filtriranja pravih ljudi za svoje poslovanje. Ako ćemo se pravilno i razumno odnositi prema ljudima koji rade za profit tvrtke, oni će se pravilno i razumno odnositi prema našim klijentima i potrošačima.

Potencijali digitalnog marketinga u krizno doba

Osobno mi se u zadnje vrijeme činilo da će budućnost marketinga postati dosadna zbog količine podataka koje agencije, odnosno oglašivači unaprijed prikupe, no situacija se promijenila za 180  i u bližoj prošlosti nije bilo većih prilika za kreativnosti i inovacije. Držimo se pozitive i potencijala, stoga smo pripremili 5 velikih potencijala koje trenutno treba iskoristiti uz pomoć digitalnog marketinga:

  1. E-commerce – u sve više mogućoj situaciji karantene, fizički kontakt će se morati izbjegavati u širokom luku što je velika prilika za online trgovine. Isto tako, prilika je tu i za one koji će biti prisiljeni privremeno zatvoriti svoje trgovine. Prilika je prvenstveno da poslovanje digitaliziraju te samim time dugoročno prošire. Također, s obzirom na to da nam trenutna pandemija daje više osobnog vremena, donositelji odluka mogu investirati više u brigu oko web stranica i web shopova u pogledu stvaranja novih sadržaja i ideja za napredak. Što se tiče same dostave, odličan potez napravili su Wolt i Glovo s beskontaktnim dostavljanjem hrane.

  2. Brand awareness – donositelji odluka u biznisima moraju biti svjesni zašto su se prvotno odlučili na marketinške aktivnosti i angažiranje marketinških stručnjaka. Korisnici već sada provode abnormalno više vremena online čitajući i informirajući se. Nije dobro ponašati se kao da se ništa ne događa, već brendovi svoju komunikaciju moraju prilagoditi realnoj situaciji i tako maksimalno brinuti o svojim potrošačima koji će to cijeniti sada, a i neće zaboraviti kada se situacija normalizira.

  3. Jeftinije digitalno oglašavanjeFacebook i Google kao dvije najveće oglašivačke platforme i stalni pomagači zajednici će se prilagoditi biznisima i svakako pomoći. Uostalom, Facebook je već najavio donacije za pomoć malim biznisima. Također,  navedene platforme funkcioniraju na princip aukcija, a s obzirom na to da jako puno brendova „reže“ marketinški budžet (što je po mojem mišljenju krivo), izvjesno je da padne potražnja, a s time CPC (Cost Per Click) i slično. To se već događa i pratimo kako će se nastaviti. Treba naglasiti da je jeftinije oglašavanje kratkoročno i upravo zato ga treba iskoristiti u ovom trenutku. Dugoročno je moguće da se cijene povećaju jer će se mnogo biznisa digitalizirati i kroz neko vrijeme će se potražnja za oglasima još povećati.

  4. Digitalizacija poslovanja – U Hrvatskoj se ogroman broj biznisa drži tradicionalnih načina marketinga. Oni koji će istinski htjeti održati svoje tvrtke bit će prisiljeni okretati se novim načinima i inovacijama. Smatram da je pritisak najjači motivator za voditelje biznisa te sam siguran da će se trenutnom situacijom kreativnost i inovativnost povećati. Izvrstan primjer je restoran BISTRO 5 koji je uspio napraviti virtualni restoran u kratkom vremenu i održati tim i prihode.

  5. Odnosi s javnošću – koronavirus je trenutno najtraženiji pojam na tražilicama, a Twitter je objavio da se svakih 45 milisekundi objavljuje novi tweet o koronavirusu. S obzirom na to, news portali i mediji se naravno prilagođavaju i pišu o trenutno najčitanijem sadržaju na globalnoj razini. Neki to rade bolje, neki lošije, no nećemo sad ulaziti u to. Poanta je da ako neki biznis dođe s inovacijom i kreativnom idejom koju realizira uz pomoć marketinških stručnjaka, velika je šansa da će uspjeti „upecati“ besplatan PR i dobiti puno pozitivnih poena diljem države, a i šire. Fenomenalan primjer je PornHub koji je još jednom savršeno marketinški iskoristio situaciju i dao besplatan premium u Italiji.

Sve u svemu, svijet nije stao te ustrajnim i napornim radom puno brendova može opstati i smanjiti utjecaj pandemije na svoje poslovanje. Vjerojatno svatko će izgubiti ponešto i s time se treba pomiriti, a sami odlučujemo koliko će to biti. Pandemija će prije ili kasnije proći, ali život ide dalje i ovome trenutku savjet je razmišljati dugoročno. Bio bih sretan da je ovaj tekst pomogao i jednoj osobi, a uskoro dolazi još.

ForgeBIT je u ovoj situaciji za biznise omogućio besplatne konzultacije o digitalizaciji poslovanja, pa se slobodno javite za sastanak i neobavezni razgovor.

Možete nas kontaktirati na sljedeće:

Marko Deak

Author Marko Deak

More posts by Marko Deak

Leave a Reply