5 koraka kako prebaciti vaše poslovanje na web shop

Mnoge firme koje su svoje poslovanje do sada bazirale na fizičkim prodajnim mjestima pogođene su prijetnjom zatvaranja svojih prodajnih mjesta zbog izolacije stanovništva, a samim time prijeti im i gašenje njihovog biznisa.

Najviše su time pogođeni dućani, restorani, uslužne djelatnosti i specijalizirane prodavaonice do kojih ljudi više neće moći dolaziti, a oni neće moći prodavati svoje usluge i proizvode. Da bi biznisi preživjeli novonastalu situaciju potrebno je preusmjeravanje poslovanja na Internet i otvaranje internetske trgovine (web shopa).

Zbog izolacije sve više kupaca robu naručuje online te su sada web trgovine jedini način kupovine proizvoda iz sigurnosti svoga doma. Ne čudi stoga da web trgovine bilježe rast od 500%, a Amazon je morao zaposliti dodatnih 100.000 radnika samo u SAD-u zbog porasta potražnje putem internetske kupovine.

Kako pokrenuti uspješan web shop?

Da biste nastavili svoje poslovanje i prodaju svojih usluga i robe putem interneta potrebno je napraviti sljedećih 5 koraka.

1. Pripremite opise proizvoda i fotografije

Budući da kupci neće moći doći u vaš  dućan potrebno je proizvode što bolje opisati i dočarati kupcu.

 • Navesti sve karakteristike proizvoda
 • Opisati proizvod
 • Istaknuti cijenu

Potrebno je napraviti  SEO optimizaciju (optimizacija za tražilice) koja će pomoći vašim kupcima da lakše nađu proizvode koje prodajete kada pretražuju Internet.

Fotografije proizvoda vrlo su bitne i poželjno je da što realnije prezentiraju proizvod. Prije postavljanja fotografija na web shop potrebno je napraviti optimizaciju samih fotografija.
Uz dobar opis, fotografija je ta koja prodaje proizvod.
Zato je bitna:

 • Kvaliteta fotografije
 • Veličina fotografija
 • Alt tag – opis fotografije prema kojem fotografiju pronalaze tražilice

2. Usklađivanje poslovanja sa zakonom

Da bi poslovali po zakonu i kako ne biste imali pravnih problema potrebno je poslovanje uskladiti sa zakonima.
Ovdje je popis linkova koji vam u tome mogu pomoći:

 1. Zakon o elektroničkoj trgovini
 2. Zakon o elektroničkim komunikacijama
 3. Zakon o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova
 4. Zakon o zaštiti potrošača

3. Dostupnost proizvoda na skladištu

Kupci koji će posjećivati vaš web shop trebaju informaciju o dostupnosti proizvoda na vašem skladištu, količinu raspoloživih proizvoda, koja mu je cijena i informacije o isporuci.

Te informacije možemo pohranjivati unutar WooCommerce. WooCommerce vam omogućava da se stanje automatski ažurira ovisno o novim narudžbama te se tako prikazuje stvarna količina proizvoda u skladištu web shopa.

4. Naplata proizvoda

Niti jedan web shop ne može funkcionirati bez naplate.
Postoje tri načina naplate proizvoda s web shopa:

 1. Kreditnim karticama
 2. Virman, opća uplatnica i internet bankarstvo
 3. Pouzećem

Da bi vaš novi web shop mogao primati kreditne kartice potrebno je omogućiti autorizaciju kreditnih kartica pomoću payment gateway sustava.
Neki od pružatelja te usluge u Hrvatskoj su:

 • CorvusPay
 • WSpay
 • T-Com PayWay

Nakon odabira payment gateway sustava podatke koje ste dobili od njih dostavljate agenciji koja vam radi web shop i vi više nemate brige oko toga. Integracija online plaćanja karticama odvija se između pružatelja payment gateway usluge i digitalne agencije koja vam radi web shop. 

5. Dostava proizvoda

Dostava proizvoda nije samo tek puka dostava – to je način da impresionirate vašeg kupca te da on postane vaša stalna mušterija.

Kako to možete učiniti?
Pripremite kutije za dostavu različitih veličina i neka svaka kutija ima otisnute podatke vaše web trgovine na sebi. Ako je potrebno dodatno zaštitite proizvode zaštitnom folijom, a u paket ubacite kupon s popustom za sljedeću kupnju.

Odabir firme za dostavu vrlo je bitan korak jer loša iskustva s dostavom mogu odbiti kupca od sljedeće kupnje. Cijena dostave se ovisno o dogovoru s kurirskom službom može postaviti prema zonama, odnosno prema poštanskim brojevima.

Besplatna dostava je odličan marketinški alat s ciljem privlačenja kupaca.
U tom slučaju dostavu plaćate vi iz cijene proizvoda. Poželjno je postaviti minimum za besplatne narudžbe – ne želite da vam besplatna dostava pojede svu maržu.

Digitalna agencija ForgeBIT specijalizirana je za postavljanje modernog digitalnog poslovanja vašeg biznisa.

Slobodno nas kontaktirajte za besplatnu konzultaciju u vezi Vašeg biznisa:

Željko Gobac

Author Željko Gobac

More posts by Željko Gobac

Leave a Reply