Digitalizacija – Ključ opstanka poduzeća

„Uvijek se sve čini nemogućim, dok se ne dogodi“, kaže stara poslovica, a njezinu neprolaznost vidimo posebno u današnje vrijeme. Kada su se pojavile prve vijesti o pandemiji virusa Covid-19 činilo se kao da to nikada neće doći do nas, ali prevarili smo se. U moru točnih i netočnih informacija, pritisaka, krize i informacijskog boom-a; korona virus nam je još jednom potvrdio da je sve moguće. Ono što se planiralo i razrađivalo godinama, a svoj najveći rast ostvarilo preko noći je upravo – digitalizacija.

Pogođeni situacijom koja nas tjera na izolaciju i smanjuje fizički kontakt na minimum, više nego ikada oslanjamo se na digitalnu tehnologiju. Kako su se države krenule zatvarati, tako smo postali prisiljeni smanjiti socijalni kontakt i što je više moguće digitalizirati svaki aspekt života. Kave u kafićima zamijenjene su video druženjima, sastanci u tvrtkama video konferencijama, ručak i večera u restoranu dostavom, a odlazak u shopping online kupovinom. Čak su i kumice s Dolca pronašle rješenje i počele dostavljati svježe povrće.

Također, svjedočimo velikim promjenama na tržištu rada. S jedne strane izgubljena su brojna radna mjesta i veliki upitnik stoji nad poslovima koji su usko vezani uz ugostiteljstvo i područje turizma, ali s druge strane, gotovo sve što ne zahtijeva fizički oblik rada prebačeno je u digitalni oblik. U nekim područjima se čak traži i ruka više. Brojni poslovi koji su uvijek bili vezani isključivo za fizički prostor i ljude poprimili su novi oblik. Primjer nam je online nastava koja se uspješno odražava unatoč krizi. Pandemija nam je pokazala što sve možemo – ne za mjesec, godinu ili desetljeće, nego sutra – i to bez većih problema.

Restorani dostavljaju hranu, tako da i dalje možemo uživati u omiljenim obrocima kod kuće, ali oni nisu sami u ovoj novoj situaciji. Danas na kućnu adresu možete naručiti doslovno sve – hranu, pivo, vino, voće, povrće, igračke, kućanske potrepštine, pa čak i lijekove. Čini se da se cijeli koncept društvenog života promijenio preko noći. Online trgovine odjeće kao što je Asos imaju i virtualne video prikaze komada robe na real-life modelima, daju besplatnu dostavu i duži rok za povrat. Na ovaj način olakšavanja kupovinu svojim korisnicima, a sebi osiguravaju uspješan nastavak poslovanja. Čak su i taksi prijevoznici poput platforme Bolt uveli opciju dostave paketa – sve u cilju održavanja „normalnog“ života.

Nadalje, digitalizirala se čak i državna uprava. Ono što je do sad podrazumijevalo dugo čekanje u redovima, donošenje dokumenata i papira (uvijek nam nedostaje još jedan) postalo je dostupno u nekoliko klikova. Više ne moramo čekati u redu kako bismo predali zahtjev za osobnu ili vozačku – sada birokraciju obavljamo preko zaslona mobitela ili računala.

Društveni i poslovni život preselio se na online platforme i aplikacije. Pohrana na cloud, komunikacija preko video poziva, digitalizacija dokumenata postali su dio naše svakodnevice. Posebnu ulogu imaju i društvene mreže. One već odavno nisu samo osobni profili i platforme za dijeljenje slika i teksta, nego imaju veliku moć oglašavanja. Facebook stranice i grupe te profili na Instagramu, u jednom dijeljenju mogu doseći i do nekoliko tisuća ljudi. Preko slike i oznake možete pronaći sve što vam je potrebno i sljedeći dan već može biti na vašoj adresi. Zgodno, zar ne? Veliko pitanje koje se nameće u pogledu tržišta je: može li kriza ujedno biti i odlična poslovna prilika? Razvoj tehnologije i digitalizacija odvijaju se neprestano. Svijet se mijenja, a s njime se mijenja i kupovina i potražnja. Ukratko, mijenja se način odvijanja života. Nema sumnje da će nakon ove krize svijet ostati uvelike promijenjen i digitaliziran. Digitalizacija je nešto što nas je čekalo, a ova pandemija je uvelike ubrzala proces i dala veliki poticaj razvoju te nam je još jednom pokazala da ništa nije nemoguće. Što nas tek očekuje i u kojem smjeru će se odvijati – to ćemo tek vidjeti.

Željko Gobac

Author Željko Gobac

More posts by Željko Gobac

Leave a Reply